Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Alle bedrijven in

Alle bedrijven in

Op deze site staan Assense top-bedrijven die zich op hun eigen bedrijfspagina aan u presenteren. Hier ziet u ook het laatste nieuws over evenementen, kunt u een restaurant kiezen of plannen maken om eens lekker te gaan winkelen.

assen0592.nl gaat voor kwaliteit en daarom geven de bedrijven precies aan waar ze het állerbeste in zijn. Vul hierboven een zoekterm in en vind de specialist van uw keuze! Ook voor vacatures en vrijwilligerswerk bent u bij de assen0592.nl OnlineCityHub gemeentesite op het goede adres.

Bent u ook een Assens top-bedrijf en wilt u toetreden tot onze community? Ga naar‘informatie voor ondernemers’ voor de voorwaarden!

Sharing is caring


Assen bedrijvenBedrijven in Assen, de snelstgroeiende stad van het Noorden

De gemeente Assen telt momenteel ongeveer 4.555 bedrijven en dit getal zal blijven stijgen. De groei in de hoofdstad van Drenthe zet zich door. In deze stad komt de sociale samenhang met de groeiende stedelijke voorzieningen samen. Benieuwd naar de kleinere en nieuwe bedrijven, internationale bedrijven, grote bedrijven in Assen en een stukje geschiedenis? Lees dan snel verder.

 

Geschiedenis bedrijvigheid

Honderden jaren geleden, 1259, stonden slechts enkele boerderijen in Assen. Moeilijk voor te stellen dat dit het begin was van wat het nu is geworden. Zonder de komst van het nonnenklooster in het hiervoor genoemde jaar, zou Assen nooit zijn uitgegroeid tot hoe wij het op de dag van vandaag kennen. In 1809 kreeg Assen stadrechten in opdracht van Lodewijk Napoleon en sindsdien was Assen geen dorp meer.

 

Vanaf de 18e eeuw ontstond er een sterke groei van de economie. In deze tijd was de belangrijkste inkomstenbron akkerbouw. Dit ging al snel naar veeteelt waarbij de boterbereiding een belangrijke plaats innam. Eind 19e eeuw ontstonden de bedrijven in Assen. Zo is bijvoorbeeld ons warenhuis Van der Veen in Assen gesticht in 1897. Het bedrijf is een shop-in-shop warenhuis en er bestaan afdelingen op het gebied van mode, wonen, zelfverzorging, schoonheidsproducten, vrij tijd, versproducten, horeca en diensten.

 

De groei van Assen

De positieve economische ontwikkeling doordat bekend werd dat de aardappel een belangrijk gewas werd in de 18e eeuw ging gepaard met een sterke bevolkingsgroei die zich tijdens de gehele 19e eeuw zou voortzetten en die Drenthe de sterkst groeiende provincie zou maken. Deze groei heeft zich tot op heden doorgezet, wat niet alleen de bevolkingsgroei omhelst, maar ook de groei van bedrijven.

 

In 2020 zijn er namelijk veel nieuwe bedrijven opgericht in Assen, gericht op het uitoefenen van commerciële activiteiten. Denk aan bedrijven voor lifecoaching en bemiddeling zoals Praktijk de Zomerdijk, doorleef praktijk voor Holistische therapie en Levenscoach Marion, bedrijven voor voeding en beweging zoals Morgen Start Ik en Ayurveda in Praktijk.

 

De groei van de bedrijven in Assen houdt stand in 2021 en er worden veel nieuwe bedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Assen telt momenteel een aantal bedrijventerreinen, waaronder Messchenveld, Schepersmaat, Peelerpark en Stadsbedrijvenpark (Marsdijk)

 

Komst bedrijf Muelink en Grol in Assen Zuid

De komst van het bedrijf Muelink en Grol (M&G) naar Assen Zuid is definitief. Hier worden de bedrijven uit Groningen en Assen samengevoegd in één nieuwe fabriek. Het bedrijf is marktleider op het gebied van fabricage van rookgasafvoer voor cv-ketels, luchttoevoer en luchtdistributiesystemen voor woningen. Hun producten worden gemaakt van roestvrij staal, aluminium en kunststof.

 

Door de komst van dit bedrijf wordt er werk geboden aan 350 mensen in Assen. Echter heeft het bedrijf niet alleen vestigingen in Nederland. M&G is een internationaal bedrijf met tien locaties in zeven verschillende landen.

 

Het bedrijvenpark Assen Zuid is goed bereikbaar vanaf de snelweg A28. Ter hoogte van het TT Circuit is een nieuwe op- en afrit aangelegd. Het bedrijvenpark werd jaren geleden tot ontwikkeling gebracht om Assen de benodigde ruimte te bieden voor verdere uitbreiding. Door de economische crisis is daar tot de komst van het bedrijf M&G, de belangstelling voor uit gebleven.

 

Andere internationale, grote bedrijven in Assen

M&G is niet het enige internationale bedrijf gevestigd in Assen. Hieronder zijn een aantal internationale bedrijven opgesomd.

 

  • Resato International

Resato International is leverancier van slimme hogedruk en waterstraaltechnologie. In 2020 is dit bedrijf uitgeroepen tot duurzaamste bedrijf van Drenthe.

 

  • V.O.F. Internationale handelsonderneming Assen

Dit bedrijf is actief in de branche van Groothandel in voedings- en genotmiddelen met een algemeen assortiment. Dit bedrijf bestaat al 26 jaar.

 

  • Action gevestigd in Assen

Een ander groot internationaal bedrijf die Assen kent is de Action. Wie kent deze winkel niet? Naast dat dit internationale bedrijf gevestigd is in Assen, heeft het ook vestigingen in België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Frankrijk, Tsjechië en Polen.

 

Leegstand te lijf gaan

In Assen is er echter niet alleen maar sprake van rozengeur en maneschijn. De leegstand in Assen vreet aan de binnenstad en is sinds de verdwijning van de bibliotheek uit ’t Forum in 2012 de leegloop begonnen. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer ondernemingen verhuisd uit dit gebouw of failliet gegaan ondanks de gunstige ligging tussen het Koopmansplein en de Oude straat in. De cijfers liegen er niet om en de huur van de panden gelegen in Assen voor bedrijven zijn niet goedkoop.

 

Afgelopen jaar, in 2020 heeft Assen een vergunning verleend voor stadswoningen in ’t Forum. Het plan is er om 43 huurwoningen op de plek van het grotendeels leegstaande gebouw te plaatsen. Dit betekent dat een deel van ’t Forum gesloopt zal moeten worden en dit een consequentie heeft voor de nog wel bestaande bedrijven in dit gebouw in Assen. Op de begane grond zal nog wel ruimte blijven voor de horeca en winkels.

 

Naast de huurwoningen, wil de projectontwikkelaar Vastgoed Groningen Projectontwikkeling, de koper van ’t Forum, een woontoren bouwen aan de noordzijde van het gebouw. Hier wordt echter nog over gespard met de gemeente.

 

Huidig beleid

De 18e en 19e eeuw was een keerpunt voor onder andere Assen. Het huidige beleid, sinds 2021 zal wellicht anders in elkaar steken dan de vorige eeuwen. Bedrijven gaan werken met een nieuw systeem genaamd click & collect. Dit houdt in dat je via de website van het desbetreffende bedrijf producten online mag uitzoeken en het voor de winkel mag ophalen de volgende dag. Momenteel zal dit het nieuwe beleid zijn voor, vooral grote, bedrijven om alsnog hun producten te kunnen verkopen aan de consument met het huidige corona virus in de wereld.

 

Natuurlijk zal dit huidige beleid voor een aantal winkels niet gaan werken. Denk bijvoorbeeld aan schoenenzaken en/ of modezaken die kleding op maat maken. De Asser binnenstadmanager, meneer Vosjan, geeft tevens aan dat hij niet verwacht dat het de bedrijven veel omzet zal opleveren.

 

Daarnaast wordt er een nieuw beleid door bedrijven gehanteerd dat je op afspraak kan winkelen. Per consument tien tot dertig minuten winkelen? Is het nieuwe nu de toekomst?